Kaupunki suunnittelee kaiken Pkky:n opetuksen siirtämistä keskustaan. Tässä ei ole ajateltu esimerkiksi Niittylahden kampuksella sijaitsevan eräopaskoulutuksen tarpeita ja sitä, että muissakin koulutusohjelmissa opiskelevilla on mahdollisuus asua koulun asuntolassa edullisesti. Tämä on tärkeä asia, koska opiskelija-asuntoja on todella heikosti tarjolla Joensuussa.

Tällä hetkellä kampuksen opettajat ovat lomautettuina kesken koulutuksen. Lomautus tapahtuu kesken opetuskauden ja vielä juuri sinä vaiheessa, kun viimeisiä näyttöarviointeja pitäisi tehdä. Tämä saattaa siirtää opiskelijoiden valmistumisen ensi syksyyn. Eräopasopinnot eivät ole sellaisia, että niitä voisi suorittää etänä, vaan se vaatii käytännön eräretkeilyä ja erätaitojen opettelua kokeneen opettajan johdolla. Retkiä on kuitenkin vain noin 5 viikon osuus opetuksesta, muuten opetus on pääasiassa Niittylahden koulun pihassa sekä sisätiloissa. Ryhmän opettaja toivoisi opetuksen jatkuvan Niittylahdessa, samoin nykyiset aiheesta haastatellut opiskelijat.

Koulun pihalla on nuotiopaikka, kota, sauna ja mahdollisuus tehdä esimerkiksi linturetkiä, eräruokakursseja sekä järjestää asiakastilaisuuksia. Siellä on myös mahdollisuus majoittua ja Pyhäselälle pääsee helposti. Siellä on myös paljon varastotilaa erätarvikkeille.

Kaikki eivät omista autoa tai ajokorttia ja matka Niittylahteen on 16 kilometriä, jonne esimerkiksi Rantakylästä kestää ajaa kahdella bussilla noin tunnin verran suuntaansa. Kimppakyyydit keskustasta koululle kuitenkin toimivat arjessa hyvin, ja tarvittaessa isompia autoja myös vuokrataan myös näyttöjen asiakaskydityksiä sekä pidempiä vaelluksia varten.

Tällä hetkellä turismi on kasvussa Pohjois-Karjalassakin, ja luontoretkeilyn osaajia ja uusien palvelujen tuottajia tarvitaan alueelle huomattavasti enemmän lisää.

Onko kaupunki miettinyt Niittylahden kampuksen asiaa tarpeeksi monelta kantilta? Joensuun kaupunginvaltuusto esittää Pkky:n Niittylahden kampuksen toiminnan lopettamista. Kannattaisiko kuitenkin ottaa aikalisä, ja säilyttää vetovoimainen koulutus siellä, minne se erinomaisesti sopii?

Aino Rinta-Jouppi

Kuva: Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä